АМСМ услуги - помош на пат

дневни информации
09.07.

четврток, 9 јули 2020 04:09:00

АМСМ СЛУЖБА ЗА ПОМОШ И ИНФОРМАЦИИ известува:

ИЗВЕСТУВАЊЕ: На 09.07.2020 г. во 00:55 ч. сообраќајот на регионалниот пат Кавадарци-Росоман, кај ф-ка „Дрекслер-Мајер, кој беше во прекин поради сообраќајна незгода, е целосно нормализиран за сообраќај.

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Поради изведување градежни работи поправка и рехабилитација на државен пат Р1309, делница Кочани- Пониква (II фаза) на ден 08.07.2020 год. (среда) од 10:00 до 12:00 часот ќе биде во целосен прекин.

ИЗВЕСТУВАЊЕ: Поради изведување градежни работи (асфалтирање) од 09.07.2020 (четврток) на регионален пат Р-2344 на делница Голозинци – Лисиче – раскрсница Дреново со Горно Врановци во наредните 40 дена секој работен ден освен недела во период од 10 – 15 часот ќе има забрана за сообраќај за сите видови возила.

СОСТОЈБА: Сообраќајот на државните патишта се одвива непречено, по суви коловози.

ФРЕКВЕНЦИЈА: Интензитетот на сообраќај на патните правци надвор од градските средини е умерен.

ВНИМАТЕЛНО: АМСМ препорачува прилагодена брзина на движење, почитување на поставената сообраќајна сигнализација и внимателно управување со возилата, особено на патиштата низ котлините, речните долини и клисурите, каде има можност од појава на одрони. Ова посебно се однесува за делниците Катланово – Велес, Маврово – Дебар – Струга, Виница – Берово и Кочани – Делчево.

ГРАНИЧНИ ПРЕМИНИ:

Врз основа на препораките на Комисијата за заразни болести, Владата на Република Северна Македонија на 72-ра седница донесе одлука од петок, 26 јуни 2020 година, целосно да бидат отворени сите гранични премини за непречено движење на патници и возила без приложување на ПЦР тестови, и без упатување до домашна изолација или спроведување во задолжителен државен карантин.

Владата донесе одлука да од 1 јули, среда, да бидат отворени за сообраќај Меѓународниот аеродром Скопје и aеродромот „Св. Апостол Павле“ во Охрид.

Согласно овие одлуки Владата денеска донесе одлука да биде укината забраната за организиран превоз, која исто така стартува од 26 јуни.

ЗАБРАНИ ЗА ТЕШКИ ТОВАРНИ ВОЗИЛА: Од 01.07. започнаа викенд забраните за движење на тешки товарни возила на државните патишта, како и на патниот правец Скопје - Охрид. Повеќе детали за овие забрани ќе најдете ТУКА.

РАБОТИ НА ПАТ:

На регионалниот пат Р-1107 Ново Лагово - Витолиште поради работи на пат (асфалтирање) сообраќајот се одвива наизменично по една коловозна лента, за што e поставена соодветна сообраќајна сигнализација. Овој режим на сообраќај ќе биде до завршување на работите..

На регионалниот патен правец Р1306 Прилеп - Крушево, на делот крак - с. Алдинци - с. Норово, од 29.06.2020 (понеделник), ќе има изменет режим на сообраќај поради изведување градежни работи на пат (асфалтирање). На самото место поставена е соодветна сообраќајна сигнализација. Овој изменет режим на сообраќај ќе трае се до завршување на градежните работи.

На регионалниот патен правец Р2246 Бошков Мост - с.Извор, на делот крак - с.Лазарополе, поради изведување градежни работи на пат (асфалтирање), од 24.06.2020 (среда), сообраќајот ќе биде во целосен прекин секој работен ден и сабота од 11:00 до 13:00 часот. Овој изменет режим ќе трае се до завршување на градежните работи.

ГД ГРАНИТ АД СКОПЈЕ – Известува дека согласно издаденото одобрение за времен режим на сообраќај за време на реконструкција и рехабилитација на државен пат А2, делница Крива Паланка – ГП Деве Баир , во период од 11.05.2020год. до 02.2022 год. со основниот проект за изведба се предвидува стругање и асфалтирање на постоечкиот коловоз како и проширување т.е изработка на трета лента на постоечкиот пат. Во текот на работното време регулирањето ке се изведува со работници, а по завршувањето на работното време, регулирањето ќе се врши со светлосна сигнализација - семафори (од Крива Паланка кон Граничен премин Деве Баир).

Жикол ДООЕЛ - Струмица известува дека согласно одобрението од Министерство за транспорт и врски од 19.06.2020 г. ќе започне со градежни активности за поврзување на коловозот со нов мост на р. Пчиња на државниот пат Р2136, делница Ржаничино-Долно Коњари. Согласно основниот проект за времен режим се предвидува намалување на брзината и наизменично пропуштање на возилата во зоната на градилиштето (во населено место Долно Коњари) за време на градежните активности. Се работи од 07:00 до 17:00 часот, а потоа за во ноќни услови предвидено е ослободување на коловозната површина. Времениот режим ќе трае не подолго од три месеци сметано од 19.06.2020 г.

Виадукт трејд известува дека на ден 25.05.2020 ќе се започне со изведување на градежни активности при рехабилитација на дел од Државен пат А2 – потег од БС Виена Петрол/Куманово до с. Страцин, во должина од 16км, за што ќе се изврши промена на режимот на сообраќај,во времетраење од шест до девет месеци.

Викториа Инвест ДОО Елбасан Подружница Скопје изведува градежни работи на автопат Кичево – Охрид, делница 4 и 5. На делница 5 Подмоље – Охрид ќе има измена на режим на сообраќај соодветно обележано со сообраќајни знаци. Измената започнува на 20.03.2020 год. и ќе трае до завршување на работите поради кои е утврдена потребата од измената.

ДОО "Стентон Градба" - Битола известува дека поради изведување на градежни работи, поточно санација на свлечиште (одрон) на регионалниот пат Р1102, делница Велес - Градско (транзитен дел низ Велес) од 24.02.2020 г. ќе има времено изменет режим на сообраќај се додека траат градежните работи, кои ќе траат во наредните 4 месеци. Проектираното времено сообраќајно решение предвидува забрана за сообраќај во зоната на градежни работи, па поради тоа пренасочување ќе има на дел од автопатот А1 зона клучка Велес Југ и во градот Велес преку стар мост кон автопат А1.

Штрабаг АГ известува дека изведува градежни активности на експресен пат А4 делница Штип – Радовиш. Се препорачува до возачите внимателно да пристапуваат на оваа делница и да ја почитуваат поставената сообраќајна сигнализација.

Г. П. Илинден - Струга известува дека поради изведување на градежни работи, изградба на натпатник за ТИРЗ зоната Струга на регионалниот патен правец А2 с.Подмоље – Струга има времен режим на сообраќајот. На самото место има поставена соодветна сообраќајна сигнализација.

СОСТОЈБА - СКОПЈЕ:

На ден 29.06.2020 година ќе се започне со изведување на градежни активности односно геомеханички истражни работи (бушотини кои ќе се изведуваат од 2-3 часа) на ул. "Лазар Личеноски" Скопје, за што ќе се изврши промена на режимот на сообраќај.

На ден 29.06.2020 година ќе се започне со изведување на грaдежни активности односно геомеханички истражни работи (бушотини) на ул. "Самоилова" Скопје, за што ќе се изврши промена на режимот на сообраќај.

ЦУКС известува дека од четврток 25.06.2020 година, поради градежни активности на коловозот на бул. Борис Трајковски, со соодветна сигнализација, ќе биде воведен времен сообраќаен режим. Градежните работи за поставување топлинска и гасоводна мрежа, што ќе ги изведува БЕГ, ќе го опфатат потегот од семафорите кај Општина Кисела Вода до раскрсницата со ул. Народни херои, во крајната десна сообраќајна лента во насока на движење од Центар кон населба Драчево. Времениот режим на сообраќај ќе важи до завршување на градежните работи, а Центарот апелира до сите учесници во сообраќајот да бидат внимателни и да ја приспособат својата брзина на движење според условите на патот.

ЦУКС известува дека од 22.06.2020 (понеделник), поради извршување геомеханички истражни работи на коловозот на булеварот Никола Карев, односно познатата Пластичарска улица, како и на булеварот Свети Климент Охридски, во наредните петнаесеттина денови ќе биде воведен времен сообраќаен режим. Измената на сообраќајниот режим ќе се воведе на дел од бул. Св. Климент Охридски во близина на крстосницата со бул. Илинден кај зградата на Владата, додека на бул. Никола Карев со сообраќајна сигнализација и физичка регулација ќе биде изменет режимот на сообраќај на крајната десна лента на потегот од крстосницата со ул. Македонско-косовска бригада до крстосницата кај Качанички пат. Времениот режим на сообраќај ќе важи до завршување на работите на терен, а Центарот апелира до сите учесници во сообраќајот да бидат внимателни и да ја приспособат својата брзина на движење според условите на патот.

СОСТОЈБА НА ПАТИШТА

државни патишта


Podracje

ЗАБРАНА ЗА ТЕШКИ ТОВАРНИ ВОЗИЛА на државните патишта во Република Македонија:

Од 01.07.2020 година започна со примена времениот режим на сообраќај во летниот период од 01.07 до 31.08 на државните патишта во Република Македонија со кој се забранува движење на тешки товарни возила чија вкупна маса преминува 15 тони за време на деновите од викендот и за денови при екстремно високи температури.

Временските интервали се следни:

петок: 17:00 – 22:00 часот,
сабота: 09:00 – 18:00 часот и
недела: 09:00 – 22:00 часот.


Во деновите со екстремно високи температури, определени од Министерство зa здравство, забранaта ќе важи и од понеделник до четврток во период од 11:00 до 17:00 часот.

Ограничувањето не се однесува на возила кои превезуваат животни, цвеќе,хуманитарна помош, жито и житни култури и леснорасиплива стока, нафта и нафтени деривати, превоз на опасни материјали и возила кои вршат превоз за компании кои имаат склучено договори за изведување на проекти на државните патишта со ЈП за Државни патишта.

Скопје - Охрид -Скопје


А2
E65

ЗАБРАНА ЗА ТЕШКИ ТОВАРНИ ВОЗИЛА на магистрален пат А2:

Од 01.07.2020 година започна со примена времениот режим на сообраќај во летниот период од 01.07 до 01.09 на магистрален пат А2 делница: Скопје - Охрид - Скопје со кој се забранува движење на тешки товарни возила чија вкупна маса преминува 7,5 тони за време на викендите.

Временските интервали се следни:

петок: 15:00 – 22:00 часот,
сабота: 07:00 – 12:00 и 18:00 – 24:00 часот и
недела: 07:00 – 22:00 часот.


Овој посебен режим на сообраќај се воведува во текот на летото со цел избегнување на застојот во сообраќајот на патната делница кон најпосетуваното туристичко место во Република Македонија, намалување на застоите на пунктовите за наплата на патна такса и воопшто побрз проток на возилата и непречено движење на туристите.

Ограничувањето не се однесува на возила кои превезуваат живи животни, цвеќе, хуманитарна помош, жито и житни култури и леснорасиплива стока.

Охрид - Ресен


А3
E65

Регионалниот пат Р-2332 патен правец Ресен – Охрид (Отешево- Трпејца, преку национален парк Галичица) од 02.05.2020 година е отворен за сообраќај за возила со вкупна маса до 3.5 тона.

Скопје - Близанско (Порече)


Р1 106

Информации за движење низ ЈАСЕН од 01.04.2020

Патниот правец кој го поврзува градот Скопје со Македонски Брод:

Скопје кон Македонски Брод 07:00 - 08:30 часот и 16:30 - 18:00 часот
Македонски Брод кон Скопје 06:00 - 07:00 часот и 18:30 - 20:00 часот

Од 01.05.2020 воведени се и дополнителни термини:

Скопје кон Македонски Брод 12:00 - 12:30 часот
Македонски Брод кон Скопје 12:30 - 13:00 часотСостојба на гранични премини

Табановце / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditБогородица / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditДојран / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditПелинце / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditМеџитлија / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditДеве Баир / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditЌафасан / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditДелчево / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditНово Село / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed redditБлаце / излез од Р.М. :
време на чекање минимално

lexapro side effects sleepwalking

lexapro side effects

lexapro and weed reddit

lexapro and weed reddit